⚠️ Moodle kurzy pro ak. rok 2021/2022

⚠️ Moodle kurzy pro ak. rok 2021/2022

autor Jan Závěšický -
Počet odpovědí: 0

Jak bude fungovat Moodle v akademickém roce 2021/2022?
Kategorie Akademický rok 2020/2021 byla přejmenována na Akademický rok 2021/2022. Všichni učitelé a studenti zůstávají zapsáni v kurzech. Zůstávají zde také materiály kurzů a aktivity studentů. Studenty a jejich aktivity je možno z kurzu odstranit resetem kurzu.

Jak provedu Reset kurzu?
V pravém horním rohu svého kurzu klikněte na „Ozubené kolečko" > Reset > vyberte, jaká data mají být z kurzu odstraněna. V případě, že chcete odstranit studenty a jejich aktivity zvolte Role > Student > Resetovat kurz. Pokud si na reset netroufáte, ozvěte se nám emailem/telefonem/formulářem.
Dokumentace: https://docs.moodle.org/311/en/Reset_course

Jak bude probíhat archivování kurzů?
V současné době připravujeme archivační server, na kterém poběží živá záloha minulého akademického roku (2020/2021) z 19. 9. 2021. Záloha bude dostupná online po dobu 365 dní, poté bude nahrazena ročníkem následujícím (2021/2022). Vyučující budou moci, po přihlášení se do systému, nahlížet do již proběhlých kurzů. Pro studenty budou kurzy skryty.

Jak probíhají zálohy na straně správců moodle.lf1.cuni.cz?
Provádíme denní zálohy každý den ve 03:00 hod., (jsou dostupné 24 hod.) týdenní zálohy každou neděli v 05:00 hod., (jsou dostupné 7 dní) a měsíční zálohy každý 1. den v měsíci v 06:00 hod (jsou dostupné po dobu jednoho měsíce). Tato data jsou uložena v offline podobě, jsme schopni je na vyžádání obnovit.

Pokud si chcete zálohovat kurz také do svého PC
Otevřete Váš kurz, klikněte na „Ozubené kolečko“ > Záloha > ponechte optimalizovaný přednastavený výběr, nebo výběr upravte a následně zvolte buď tlačítko Další, kde je možné ještě podrobnější nastavení zálohy nebo klepněte na > Přejít na poslední krok. Vytvořenou zálohu si můžete stáhnout do PC tlačítkem Stáhnout.
Dokumentace: https://docs.moodle.org/311/en/Course_backup

Jak případně nahraji svou zálohu do kurzu?
Otevřete kurz, do kterého chcete umístit zálohu, klikněte na „Ozubené kolečko“ > Obnovit > nahrajte stažený soubor se zálohou, klepněte na > Obnovit a dále vyberte, zda začleníte obsah zálohy do stávajícího kurzu, nebo stávající kurz zálohou přepíšete.
Dokumentace: https://docs.moodle.org/311/en/Course_restore

Jak zjistím/změním heslo pro přístup do kurzu?
Pokud jste zapsán s rolí Učitel, otevřete požadovaný kurz, v pravém horním rohu klikněte na „Ozubené kolečko“ > Více > Uživatelé > Metody zápisu > U metody zápisu Zápis sebe sama do kurzu (Student) klikněte na > „Ozubené kolečko“ > v části Klíč k zápisu si zobrazte stávající klíč ikonou Oka nebo po klepnutí do políčka klíč zadejte/přepište. Nezapomeňte nastavení uložit. Tento klíč k zápisu sdělte studentům.

Na koho se obrátit v případě nejasností/žádosti o podporu/školení aj.?
Bc. Jan Závěšický jan.zavesicky@lf1.cuni.cz / 777093556.